Urtekram har blivit utsett till Danmarks mest hållbara varumärke av Sustainable Brand Index 2017 och året därpå kom vi på en fin andra plats.

Vår produktion finns i natursköna Mariager på Jylland i Danmark och här producerar vi ekologiska livsmedelsprodukter och våra ekologiskt certifierade hud- och hårvårdsprodukter.

Urtekram grundades i Köpenhamn år 1972 och våra produkter säljs i Skandinavien, hela EU och Ryssland, Mellanöstern, Asien och Nordamerika.

Urtekram är ett varumärke som tillhör Midsona Sverige, som är en del av Midsonakoncernen. Midsona äger ett flertal företag inom hälsa och välbefinnande i Norden och övriga Europa.

hallbara_bolag.jpg

Prisade för hållbarhet

Visste du att Urtekram ingår i Sveriges mest hållbara bolag inom dagligvaror? Urtekram grundades 1972 och var redan då pionjärer inom ekologi och hållbarhet. Numera ingår Urtekram i Midsonakoncernen, som i november 2020 vann titeln som börsens mest hållbara bolag inom kategorin dagligvaror.

"Vi är stolta att ta emot priset i kategorin dagligvaror där vi tävlar mot jättarna i branschen. Hela vår strategi och affärsidé bygger på en passion för hälsosam, naturlig och hållbar mat, vilket gör hållbarhet till en väl integrerad del av vår verksamhet. För att ligga i framkant lägger vi dessutom stora resurser på hållbarhetsarbetet och är mycket glada att det uppmärksammas”, sa Peter Åsberg, koncernchef för Midsona.

Rankningen utförs av Lunds universitet och priset delas ut av tidningarna Dagens industri och Aktuell hållbarhet. Du kan läsa mer om utnämningen på länken nedan. 

Nettle about us.jpg

Vår historia

Hos oss finns det en lång historia av ekologisk passion! 

Redan 1972 grundades Urtekram, i en tid då pionjäranda, en känsla av samhörighet och miljömedvetande, spirade.

Vi har fått vara med på en fantastisk resa inom ekologi och har idag kommit en lång bit på vägen från den lilla kryddhandeln i hjärtat av Köpenhamn. 

close-up-coffee-bean-crops-1459339.jpg

Ekologi och hållbarhet

Att ekologi är en riktig hjärtefråga för oss på Urtekram kände du kanske redan till. Men visste du att vi även jobbar aktivt för en bättre och mer hållbar värld? Det gäller hela kedjan, från den enskilda odlaren till hur vi förpackar och transporterar våra varor.

Vi har undertecknat både Plastinitiativet- och Transportinitiativet och under 2019 går vi successivt över till att använda växtbaserad plast i våra hud- och hårvårdsförpackningar.

våraodlare-450x450.jpg

Våra odlare

Redan på 1980-talet åkte vi till Turkiet för att prata om ekologisk odling med de lokala bönderna. Vi berättade för dem: Om ni slutar att bespruta era odlingar och istället väljer att arbeta med ekologiska metoder, då vill vi gärna köpa era varor. Det var extra viktigt för oss att bönderna som odlade torkad frukt ville frångå de giftiga besprutningsmetoderna. 

Vi är glada att de turkiska odlarna accepterade utmaningen. Idag levererar de frukt och en mängd andra varor som är odlade med skonsamma, ekologiska metoder.

urtekram_office_540x504.jpeg

Vi minskar vårt avtryck

Mindre produktionssvinn
Vi arbetar alltid för att minimera vårt svinn i produktionen. I de fall som det ändå uppstår, till exempel när etiketter hamnar fel och produkterna inte kan säljas vidare, donerar vi varorna till hjälporganisationer i Danmark.

Solceller och biogas
Vi gör ett flertal åtgärder för att minska vår energiförbrukning. Här är några exempel:

  • Vår danska lagerbyggnad har solceller för elproduktion
  • Vi köper in grön el från vattenkraft
  • Vårt lager använder biogas för uppvärmning
  • Vi har sänkt temperaturen i vår produktion för att minska energiförbrukningen

Förnyelsebara råvaror
Alla råvaror i Urtekrams hud- och hårvårdsprodukter har ett naturligt ursprung och produkterna är certifierat ekologiska och veganska.
Allt emballage av papper är FSC-certifierat vilket säkerställer att vi använder papper från hållbara skogar och att skogens kretslopp skyddas.