Urtekram har blivit utsett till Danmarks mest hållbara varumärke av Sustainable Brand Index och hållbarhet och ekologi har alltid legat oss varmt om hjärtat.

Urtekram grundades i Köpenhamn år 1972. Vår produktion finns i natursköna Mariager på Jylland i Danmark och här producerar vi ekologiska livsmedel och våra hud- och hårvårdsprodukter som är certifierade av Ecocert Cosmos Organic.

Urtekram är ett varumärke som tillhör Midsona Sverige, som är en del av Midsonakoncernen. Midsona äger ett flertal företag inom hälsa och välbefinnande i Norden och övriga Europa.

hallbara_bolag.jpg

Prisade för hållbarhet

Visste du att Urtekram ingår i Sveriges mest hållbara bolag inom dagligvaror? Urtekram grundades 1972 och var redan då pionjärer inom ekologi och hållbarhet. Numera ingår Urtekram i Midsonakoncernen som 2023 vann titeln som börsens mest hållbara bolag inom kategorin dagligvaror.

Midsona kom även på en andraplats totalt bland alla kategorier i den årliga rankingen.

Bakom rankingen står Lunds universitet, Dagens industri och Aktuell Hållbarhet som har granskat totalt 130 svenska börsbolags hållbarhetsarbete med fokus på risk och styrning och som i år har fokuserat på CSRD/ESRS, EU:s taxonomi och biologisk mångfald.

DaretoDream450x450.jpg

Vår historia

Hos oss finns det en lång historia av ekologisk passion! 

Redan 1972 grundades Urtekram, i en tid då pionjäranda, en känsla av samhörighet och miljömedvetande, spirade.

Vi har fått vara med på en fantastisk resa inom ekologi och har idag kommit en lång bit på vägen från den lilla kryddhandeln i hjärtat av Köpenhamn. 

close-up-coffee-bean-crops-1459339.jpg

Ekologi och hållbarhet

Att ekologi är en riktig hjärtefråga för oss på Urtekram kände du kanske redan till. Men visste du att vi även jobbar aktivt för en bättre och mer hållbar värld? Det gäller hela kedjan, från den enskilda odlaren till hur vi förpackar och transporterar våra varor.

Du kan läsa mer om vårt hållbarhetsarbete och våra förpackningar på vår webbplats för hår- och hudvård.

våraodlare-450x450.jpg

Våra odlare

Redan på 1980-talet åkte vi till Turkiet för att prata om ekologisk odling med de lokala bönderna. Vi berättade för dem: Om ni slutar att bespruta era odlingar och istället väljer att arbeta med ekologiska metoder, då vill vi gärna köpa era varor. Det var extra viktigt för oss att bönderna som odlade torkad frukt ville frångå de giftiga besprutningsmetoderna. 

Vi är glada att de turkiska odlarna accepterade utmaningen. Idag levererar de frukt och en mängd andra varor som är odlade med skonsamma, ekologiska metoder.