Vi vet hur svårt det kan vara att navigera sig i uppsjön av alla märkningar och certifikat, speciellt när det kommer till ekologiska produkter. 

I EU är beteckningen ekologisk förbehållen matprodukter som lever upp till EU-förordningen om ekologisk produktion. Alla de matprodukter som säljs i EU med beteckningen ekologisk ska därför som minimum leva upp till dessa krav och självklart gör alla våra matprodukter från Urtekram detta. 

Är du nyfiken på vad de olika märkningarna står för eller vill lära dig mer? Nedan har vi samlat de olika märkningarna som vi använder och som vi tycker är viktiga att känna till. Klicka på respektive märkning för att läsa mer.

ECOCERT - COSMOS

Cosmos Organic delar upp typen av ingredienser som används i kosmetiska produkter i fem kategorier och specificerar kraven som varje kategori måste uppfylla för att erhålla dess märkning.

allergycertified

AllergyCertified är ett internationellt allergimärke som certifierar kosmetiska produkter. Kriterierna är utarbetade av toxikologer som kontrollerar alla ingredienser och koncentrationer i en produkt och säkerställer att det är så milt och skonsamt för huden som möjligt.

vegan_society_transparant.png


Vegan Society garanterar att produkten och tillverkningsprocessen är fri från animaliska produkter, biprodukter och derivat, men också att produkten inte har testats på djur och att den inte innehåller genetiskt modifierade organismer (GMO). 

Fairtrade logga

Våra Fairtrade-märkta produkter hjälper odlare och anställda i fattiga länder att förbättra sina liv och sin arbetssituation. Fairtrade bidrar också till ett hållbart odlande. 

Kravmärkning

 

Många känner till att Krav-märket garanterar en ekologisk produkt. Färre vet att det är också är en organisation som kämpar för att öka antalet ekologiska odlingar, skapa bättre djurhållning samt ett mer hållbart fiske.

 


Självklart är alla Urtekrams produkter märkta med EU-ekologiskt. Det betyder att de är godkända av EU:s gemensamma regelverk kring ekologi. Bra att veta om den här märkningen är att den även ser till att lagstiftningen följs. 

Debio är en norsk märkning som garanterar att en livsmedelsprodukt har framställts ekologiskt.

Nyckelhålsmärkt


Nyckelhålet är Livsmedelsverkets märkning. Väljer du mat med Nyckelhålet får du i dig mindre socker och salt, mer fullkorn och fibrer och nyttigare eller mindre fett.

Det røde ø


Den danska Ö-märkningen kan användas för ekologiska livsmedel som lever upp till EU:s ekologiska regler.