Urtekrams resa

Urtekram startade redan 1972, i en tid då pionjäranda, en känsla av samhörighet och miljömedvetande, spirade. Ekologiskt var fortfarande bara på ett nybörjarstadium och en idealistisk hjärtesak för det lilla fåtalet. Men för Urtekrams grundläggare blev detta starten på en resa som skulle göra hela Danmark - och Skandinavien - mycket grönare och mer medvetet.


Visionärerna startade resan med en liten kryddhandlarbutik i hjärtat av Köpenhamn. Här sålde de lite av varje, med fokus på en naturlig, enkel och ren livsstil. Entreprenörandan fick snabbt tag i dem och snart grundades företaget Urtekram. Under 1970- och 1980-talen utvecklades en kännedom om Urtekram som sakta men säkert spred sig utanför den lilla kretsen av tidiga ekoentusiaster.

Urtekram Organic Olive Oil 510x382.png

1990-talet tog ekologin fart

I början av 1990-talet tog ekologin fart, särskilt i de större danska städerna. Och Urtekram var med i främsta ledet då Coop beslutade att ta ekologiskt på allvar skulle ingå i det vanliga sortimentet. I dag säljs våra produkter i praktiskt taget alla livsmedelskedjor och hälsokostbutiker. Och vi arbetar kontinurerligt för att minska den påverkan vi har på miljön i alla led, från produktion och transport till emballage och råvaror.


Pionjärandan genomsyrar fortfarande allt vad vi företar oss. Vi har alltid kämpat för en hållbar värld och för produkter som lever upp till våra hållningar. Och det fortsätter vi med. Även om vi nu är mycket större än den gången 1972 när det hela startade så är nytänkandet, engagemanget och eldsjälen fortfarande densamma.

Urtekram-historia

Den lilla kryddhandlarbutiken i Köpenhamn

På bilden ser vi den lilla butiken som grundläggarna av Urtekram startade. I dag skulle en sådan butik vara känd som den lokala hälsokostbutiken. På den tiden var det en del av en helt ny tidsanda med sitt engagemang för ekologi, rena råvaror och bärkraft.