Julkaka

Bakning
Antal personer: 10

Ingredienser

250 g rumstempererat smör eller mjölkfritt margarin
250 g rörsocker
4 ägg
1,5 dl mjölk eller plantbaserat alternativ
250 g siktat dinkelmjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk kanel
2 tsk kardemumma
1 tsk kryddpeppar
2 tsk mald ingefära
1 tsk vaniljpulver
90 g torkade tranbär
90 g torkade aprikoser
90 g jumborussin
85 g valnötter
85 g pekannötter
3 färska aprikoser/små päron

Instruktioner

Vispa ägg och smör/margarin. Tillsätt ett ägg i taget och däefter mjölken. Smeten kan skikta sig något då ingredienserna har olika temperatur. 
Hacka aprikoserna i småbitar. Ta fram en liten skål och lägg i aprikoser, tranbär och russin, ställ skålen åt sidan.
Tillsätt en liten del av mjölet i smeten och rör om så att det blandas ordentligt. Sikta ned resterande mjöl och kryddor, tillsätt den torkade frukten. 
Hacka nötterna grovt och rör ned dem i smeten. Smörj en form med avtagbar kant (ca 23 cm) och häll i smeten. Halvera aprikoserna, ta bort kärnorna och lägg dem i en cirkel i kaksmeten.
Grädda i 180 grader (varmluft) eller 200 grader (vanlig ugn) i ca 50-55 minuter. Kolla med en sticka att kakan är färdigbakad i mitten innan du tar ut den ur ugnen.

Liknande recept