200 g lätt crème fraiche eller plantbaserat alternativ
1 dl äppelmos
1 apelsin, både saft och skal
75 g ströaprikoser
75 g ströfikon
3 tsk kardemumma
3 tsk kanel
1 tsk kryddpeppar
750 g siktat dinkelmjöl
1 ägg
Rörsocker
Smält smör eller margarin i en kastrull. Ta bort det från värmen och tillsätt mjölken. När blandningen är fingervarm (ca 37 grader), tillsätt jästen och rör tills den är upplöst i vätskan.
Häll i socker och salt, rör ned créme fraiche och äppelmos.
Riv skalet på apelsinen och pressa ut saften. Tillsätt skal, saft, ströaprikoser och ströfikon till blandningen. Sikta ned mjöl och kryddor och arbeta samman degen tills den är jämn och smidig - använd händerna eller en köksassistent.
Låt degen jäsa under en handduk i ca 1 timme. När den är färdigjäst, häll ut den på ett mjölat bakbord och forma 12 bullar. Lägg dem i en passande form och låt dem jäsa ytterligare 30 minuter.
Pensla bullarna med ägg och garnera med rör- eller pärlsocker. Grädda bullarna i ugnen på 200 grader i ca 16-20 minuter.
Ingredienser
1 dl mjölk eller plantbaserat alternativ
50 g smör eller mjölkfritt margarin
50 g jäst
4 msk rörsocker
1 tsk salt
200 g lätt crème fraiche eller plantbaserat alternativ
1 dl äppelmos
1 apelsin, både saft och skal
75 g ströaprikoser
75 g ströfikon
3 tsk kardemumma
3 tsk kanel
1 tsk kryddpeppar
750 g siktat dinkelmjöl
1 ägg
Rörsocker
Instruktioner
Smält smör eller margarin i en kastrull. Ta bort det från värmen och tillsätt mjölken. När blandningen är fingervarm (ca 37 grader), tillsätt jästen och rör tills den är upplöst i vätskan.
Häll i socker och salt, rör ned créme fraiche och äppelmos.
Riv skalet på apelsinen och pressa ut saften. Tillsätt skal, saft, ströaprikoser och ströfikon till blandningen. Sikta ned mjöl och kryddor och arbeta samman degen tills den är jämn och smidig - använd händerna eller en köksassistent.
Låt degen jäsa under en handduk i ca 1 timme. När den är färdigjäst, häll ut den på ett mjölat bakbord och forma 12 bullar. Lägg dem i en passande form och låt dem jäsa ytterligare 30 minuter.
Pensla bullarna med ägg och garnera med rör- eller pärlsocker. Grädda bullarna i ugnen på 200 grader i ca 16-20 minuter.