Sötpotatispizza med päron, chèvre och mandlar

Huvudrätt
Antal personer: 4

Ingredienser

Pizzadeg
25 g jäst
2 1/2 dl vatten
2 msk extra jungfruolivolja  
1 tsk himalayasalt 
1 tsk agavesirap 
3 dl durummjöl 
2 1/2 - 3 1/2 dl dinkelmjöl 
Pizzabas
175 g ekologisk färskost
2 msk extra jungfruolivolja
1/2 tsk vitlökspulver 
Topping
1 ekologisk sötpotatis (á ca 400 g)
2 ekologiska päron
1 ekologisk rödlök
2 tsk oregano 
40 g mandlar 
75 g ekologisk ruccola 200 g ekologisk chèvre
2 msk agavesirap
(att ringa över)
1/2 krm svartpeppar 

Instruktioner

Värm vattnet och oljan till 37°C. Rör ut jästen i vätskan i en deg-bunke. Rör ner salt, agavesirap och durummjöl, fortsätt med dinkelmjölet lite i taget till en fast och elastisk deg. Knåda degen 5 minuter i maskin, eller 10 minuter för hand. Låt jäsa i minst 1 timme, till dubbel storlek.
Blanda färskost, olja och vitlökspulver till en slät kräm. Skrubba och skär sötpotatisen i tunna, runda skivor, gärna med en mandolin. Skär päronen på längden i tunna skivor. Skala och skär löken i ringar. 
Dela upp pizzadegen i fyra bitar, kavla ut till tunna bottnar. Bred
ut färskostbas och fördela sötpotatis, päron och lök över. Strö över oregano och mandlar. Grilla pizzorna under lock på en väl uppvärmd pizzasten placerad i mitten av grillen, på indirekt värme med briket-ter längs kanterna, tills botten blivit krispig och fyllningen mjuk. Det går snabbt, så ha uppsikt. Temperaturen bör ligga runt 250°C när locket är på. Låt pizzorna svalna något och toppa sedan med rucola, uppskuren chèvre och ringlad agavesirap. Avsluta med lite nymalen svartpeppar från kvarnen.

Liknande recept