Rör ner jästen i ljummet vatten, 38 grader. Tillsätt lönnsirap och valfri mjölk och rör runt. Riv ner äpplet och morötterna. Tillsätt sedan, torkad frukt (hackade bitar), och salt. Tillsätt mjölet i omgångar samtidigt som du knådar degen. Knåda degen tills den blir slät.
Låt degen jäsa under duk vid rumstemperatur i ca 30-40 minuter.
Forma till bullar eller två limpor och låt dem jäsa i ca 30 min. Pensla dem med ägg. Värm ugnen till 200 grader. Baka av bullarna i 15-20 minuter. Baka brödet ca 30- 35 min. Låt dem svalna på galler. Bon appetit!
Ingredienser
5 dl vatten
1 dl valfri mjölk
1 msk. lönnsirap
50 g jäst
2 tsk. fint havssalt
1 äpple, grovt riven
100 g morötter, grovt rivna
100g dadlar, aprikoser eller fikon
50 g bovete, hel
50 g solrosfrön
Ca 1 kg siktat mjöl / fullkorn / dinkel
1 uppvispat ägg för pensling
Instruktioner
Rör ner jästen i ljummet vatten, 38 grader. Tillsätt lönnsirap och valfri mjölk och rör runt. Riv ner äpplet och morötterna. Tillsätt sedan, torkad frukt (hackade bitar), och salt. Tillsätt mjölet i omgångar samtidigt som du knådar degen. Knåda degen tills den blir slät.
Låt degen jäsa under duk vid rumstemperatur i ca 30-40 minuter.
Forma till bullar eller två limpor och låt dem jäsa i ca 30 min. Pensla dem med ägg. Värm ugnen till 200 grader. Baka av bullarna i 15-20 minuter. Baka brödet ca 30- 35 min. Låt dem svalna på galler. Bon appetit!